Accu's


Hoe kan je het beste een lipo accu bewaren?


Het is belangrijk dat een lipo accu op de juiste manier wordt bewaard. De kans dat een lipo accu stuk gaat op moment dat je deze op een verkeerde manier weglegt is enorm groot.
Een lipo accu mag nooit leeg weggelegd worden, omdat deze nog iets ontlaadt. Als de cellen van een lipo accu onder de 3 volt komen dan is de lipo accu direct stuk. De meeste computer laders hebben een storage mode. Zodra u de accu op storage mode laadt, dan worden de cellen individueel geladen tot 3.78 volt per cel. Met deze spanning in zich zullen de cellen zichzelf minimaal ontladen, en kun je de lipo accu voor een langere tijd wegleggen.
Als je geen geavanceerde lader tot je beschikking hebt, dan is het belangrijk dat je de accu regelmatig aan de lader legt. Zodoende zorg je ervoor dat de lipo accu vol blijft, en deze dus niet te ver ontladen wordt.Wat is een lipo?


Een lithium-ion-polymeer-accu, beter bekend als een lithium-polymeer-accu of kortweg Lipo-accu is een oplaadbare batterij. De batterij is een betere variant van de lithium-ion-accu.
De Lipo-accu wordt met name in de modelbouw gebruikt vanwege het grote vermogen per gewicht. Tevens hebben deze accu’s een lage interne weerstand waardoor ze een hoge stroom af kunnen geven. De Lipo-cel heeft geen last van het geheugeneffect zoals bij de NiCd-cel.
Het laden van een Lipo-accu gaat vrij snel: in zo’n 1 à 1,5 uur is een Lipo-accu opgeladen. Wel is het belangrijk dat het opladen van een Lipo-accu met de juiste lader gebeurt. Lipo-accu’s kunnen bij verkeerd laden, waarbij de temperatuur aardig op kan lopen, in brand vliegen of exploderen. Er zijn dan ook speciale Lipo-celladers in de handel.
Een Lipo-cel heeft een bronspanning van 3,7 volt, bijna drie keer zo hoog als die van NiCD- en NiMH-cellen. Bij het ontladen mag de spanning van een Lipo-cel niet onder de 3 volt komen, anders is de kans groot dat de accu daarna niet meer te laden is.
Lipo-cellen kunnen in serie worden geschakeld. Als de cellen ook in serie worden geladen, dient de lader uiteraard geschikt te zijn voor het laden van het juiste aantal in serie geschakelde Lipo-cellen. Ook is het mogelijk om Lipo-cellen parallel te schakelen. De totaal opgenomen stroom van de belasting wordt dan evenredig verdeeld over de parallel geschakelde cellen.